PARALİMPİK OLİMPİYATLARININ ORTAYA ÇIKIŞI

1944 yılında 2. Dünya Savaşı sonrası savaşın gazilerine yönelik birçok spor merkezi açılmıştır. Paralimpik olimpiyatlarına öncülük yapan kişi ise Dr. Ludwis Gutman’dır. Dr. Ludwis Gutman’ın sayesinde bir spor merkezi açılarak gazilere tedavi amaçlı spor yaptırılmıştır. Bu spor merkezi, Stoke Mandeville hastanesinde açılmıştır.


Gutman’ın yaptığı bu tedavi amaçlı çalışma, zaman içerisinde yerini spor özelliklerinden birisi olan mücadeleye bırakmış ve paralimpik oyunlarının temeli atılmıştır. İlk kez 1948'de düzenlenen Londra olimpiyatlarında, tekerlekli sandalyede okçuluk yarışmaları yapılmıştır. Bu yarışmalar, 1948 Londra olimpiyatları açılışında yapılmıştır ve oyunlara, Stoke Mandeville adı verilmiştir.
1960 Roma olimpiyatlarına paralel olarak 4 yılda bir yapılmaya başlanmıştır. Gelişen paralimik oyunları ile birlikte, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) kurulmuştur. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ise, 2002’de kurulmuş ve aynı yıl Uluslararası Paralimpik Komitesine üye olmuştur. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar