FIFA NASIL KURULDU AMACI NEDİR?

21 Mayıs 1904 tarihinde, Paris’te; Belçika, Fransa, İspanya, Hollanda, İsveç temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen toplantı sonrasında FIFA (Federation of International Football Associations: Uluslararası Futbol Federasyonu) kurulmuştur. FIFA 1904 yılı itibariyle dünyadaki tüm futbol etkinliklerini düzenleyen bir kurum haline gelmiştir (Arık, 2004, s.139). 

FIFA’nın 1906 yılında deklare edilen dört amacı şu şekildedir:

 Futbolun olabilecek maksimum şekilde ilerlemesine katkıda bulunmak, FIFA’ya üye olan ülkeler arasındaki dostluk ilişkilerini ve uluslararası ilişkileri futbol organizasyonlarıyla geliştirmek, Milliyetçi, dinsel ve politik olabilecek zararlı oluşumların futbola zarar vermesini engellemek ve bu şekilde futbolu kontrol altında tutmak, üye ülkelerin arasındaki iş birliği geliştirirken, tüm ülkelere eşit bir mesafede durarak ortak kararların alınmasını sağlamaktır.

FIFA’nın misyonu doğrultusunda, 1908 yılında futbol ilk kez olimpiyat oyunlarına dâhil edilmiştir. 1930 yılında, Julies Rimet’in öncülüğünde tüm dünya ülkelerini tek bir platformda toplamak ve uluslararası ilişkileri geliştirmek amacıyla Dünya Kupası organizasyonu düzenlenmiştir. İkinci Dünya Savaşı sebebiyle 1942 ve 1946’da kesintiye uğrayan Dünya Kupası maçları, 1950 yılında kaldığı yerden devam etmiştir. 1954 yılında UEFA’nın (Avrupa Futbol Birliği) kurulmasıyla Avrupa’daki futbol organizasyonları da hız kazanmıştır. İlk olarak 1956’da Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası maçları, ardından 1960 yılında da Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri başlamıştır. Avrupa’da olduğu gibi, dünyanın birçok yerinde ülkeler farklı konfederasyonlarda kendilerini temsil imkânı elde etmişler ve futbol kısa bir zaman içerisinde uluslararası ölçüde örgütlenmiştir.

Arş.Gör.Dr. KADİR MACİT - DOKTARA TEZİ


Yorum Gönder

0 Yorumlar