Artık Tüm Zamanların Top Çalma Kralı: Nick Calathes

Turkish Airlines EuroLeague’de Fenerbahçe forması giyen Nick Calathes, Barcelona karşılaşmasının daha ilk çeyreğinde iki top çalarak rekor kırdı. Nick Calathes, 435 top çalma ile Dimitris Diamantidis’i geride bırakarak EuroLeague tarihinin en çok top çalan oyuncusu olmayı başardı. 

Yunan asıllı Amerikalı bir baba ve İrlanda asıllı Amerikalı bir annenin 2. çocuğu olan Calathes, 7 Şubat 1989 yılında dünyaya gelmiştir. Asıl adı Nicholas William "Nick" Calathes'dir. 2006 lise yıllarında Nick Calathes, Florida Winter Park’ta bulunan Lake Howell lisesinin Lake Howel Silver Hawks takımı ile basketbola başladı. Liseden mezun olduktan sonra Florida Üniversitesi’nin NCAA Division 1’de ki temsilcisi olan Florida Gators ile basketbol kariyeri devam etti. Yunan adası Limni'den Florida'ya göç etmesi ve Yunan kökenli olması nedeniyle 30 Haziran 2008 tarihinde Yunan pasaportunu aldı. Calathes, Yunan Genç Millî Takımı ile ilk maçına 2008 FIBA U-20 Avrupa Şampiyonası'nda çıktı. Maç başına 22 dakikada 11.2 sayı, 3.5 ribaund ve 3.7 asist ortalamaları yakaladı. Yunanistan  Genç Millî Takımı ile toplam 10 maçta forma giydi, 115 sayı ve maç başına ortalama 11,5 sayı kaydetti.

2009’da yapılan NBA seçmelerinde 2. tur 45. sıradan Minnesota Timberwolves tarafından seçildi. Ancak sözleşme imzalanmaması üzerine Yunan pasaportu sayesinde Panathinaikos ile ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı. Bu sayede EuroLeague'e ilk defa ayak bastı ve EuroLeague çaylak sezonunda 14 maça çıkarak toplam 49 sayı, 24 asist 26 ribaunt, 9 top çalma istatistiğini kaydetti. Calathes, 2009'da ilk kez Yunanistan Millî Basketbol Takımı forması giyerek 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Yunanistan ile bronz madalya kazandı. Turnuvanın yarı finalinde Yunanistan İspanya'ya karşı maçı kaybetmesine rağmen Calathes,10 sayı, 4 ribaund, 2 asist ve 2 top çalma kaydetti. Turnuva boyunca maç başına 1.4 top çalma istatistiği ile turnuvanın en çok top çalan beşinci oyuncusu oldu.



2012 yılına kadar Panathinakos için mücadele veren Calathes, 2012 yazında VTB Birleşik Ligi ekiplerinden Lokomotiv Kuban ile iki yıllık bir sözleşme imzaladı. 2013'te NBA seçmelerine davet edildi. Dallas Mavericks 2016 ikinci tur seçimi karşılığında Calathes'in draft haklarını Memphis Grizzlies'e takas etti. Calathes 2013 yılında Memphis Grizzlies ile resmi olarak iki yıllık sözleşme imzaladı. Ancak Calathes, Nisan 2014'ten Ağustos 2014'e kadar Dünya Dopingle Mücadele Ajansı tarafından FIBA müsabakalarından men edildi. Tamoksifen testi pozitif çıkan Calathes, ligin uyuşturucu karşıtı politikasını ihlal ettiği için NBA'den uzaklaştırıldı. Daha sonra 2015’te yuvası olan Panathinaikos ile tekrar sözleşme imzaladı. Başarılı bir sezonun ardından EuroLeague'in elit takımlarından olan Barcelona ile 2020 yılında sözleşme imzaladı. 


Calathes, 23 Ağustos 2022 tarihinde Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Fenerbahçe ile sözleşme imzaladı. 6 Ekim 2022'de Fenerbahçe formasıyla ilk EuroLeague maçına çıktı. Bayern Münih'i 74-62 mağlup ettikleri karşılaşmada 12 sayı, 4 ribaund, 5 asist kaydetti. Turkish Airlines EuroLeague’de Fenerbahçe Beko, Barcelona’yı konuk ederken Nick Calathes de bu mücadeleyle tarihe geçti. Barcelona karşılaşmasında daha ilk çeyrekte 2 top çalan Nick Calahtes, EuroLeague tarihine adını yazdırdı. Nick Calathes, 435 top çalma ile Dimitris Diamantidis’i geride bırakarak EuroLeague tarihinin en çok top çalan oyuncusu olmayı başardı. 




Yorum Gönder

0 Yorumlar