XABI ALONSO: FUTBOLUN MAESTROSU

   
Xabı Alonso, 1981 yılında İspanya’nın Tolosa kasabasında dünyaya geldi. Babası, Peiko Alonso da eski bir futbolcuydu ve futbola başlamasında büyük rol oynadı.


Alonso, futbol kariyerine İspanya kulüplerinden Real Sociedad’ta başladı. 2001 yılında İngiltere’nin dev kulübü Liverpool’a transfer oldu ve 5 sezon boyunca burada forma giydi. Bu süre zarfında Liverpool ile, 2 Şampiyonlar Ligi, 1 FA Kupası, 1 de Community Shield kazandı. İspanyol yıldızın 2009’da Real Madrid serüveni başladı. 5 sezonda Real Madrid forması terleten Alonso, 1 Şampiyonlar Ligi, 1 La Liga, 2 Copa del Rey ve 1 İspanya Kupası kazandı. 2014’de yolu Bayern Münih’e düştü. Bayern Münih’te 3 sezon boyunca forma giyen Alonso, 3 Bundesliga, 2 DFB-Pokal ve 1 FIFA Kulüpler Dünya kupası kazandı.

Alonso, oynadığı dönemlerde futbol tarihinin en iyi orta saha oyuncularından biri olarak gösterilirdi. Mükemmel oyun görüşü, top hakimiyeti ve pas kalitesi ile tanınırdı. Kariyerinde oynadığı takımlar ile kupalar kazanan Alonso, bunların yanı sıra bireysel ödülleri de rafına dizdi. 2005 yılında FIFA Dünya Kupası’nda en iyi oyunculardan birisi olarak seçilirken 2010 yılında da Dünya Kupası All Star takımına seçildi. 

Alonso, Sahadaki başarılarının yanı sıra sahada gösterdiği centilmenliklerle de ön plana çıkmıştır. Öyle ki, kariyeri boyunca sadece 4 kırmızı kart gördü ve 2014 FIFA Fair Play ödülüne layık görüldü.

2017 yılında futbola veda etti ve teknik direktörlük kariyerine adım attı. İlk olarak Real Madrid B takımını çalıştıran Alonso, 2021’de harikalar yaratacağı Bayern Leverkusen’in başına geçti. 2022-2023 sezonunda Bundesliga’da Leverkusen’i 3. Sıraya taşıdı ve Şampiyonlar Ligi biletini aldı.

Xabi Alonso, 2023-2024 sezonunda Bayern Leverkusen’i çalıştırmaya devam ediyor. Bundesliga’da lider olan Leverkusen, namağlup bir şekilde yoluna devam ediyor. Alonso, Bundesliga’yı ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanıp hayallerine ulaşmayı hedefliyor.

Alonso, futbol dünyasında en saygın teknik direktörlerden birisi olarak gösterilirken, gelecekte de büyük başarılara imza atacağına inanılıyor. Bir gün efsanesi olduğu Real Madrid’i çalıştırması da birçok futbol severin hayalidir.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar