VOLEYBOLUN TARİHİ VE TÜRKİYEYE GELİŞİ

 


Voleybol, 1895 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachusetts eyaletinde, William G. Morgan tarafından bulunmuştur.

Morgan, beden eğitimi öğretmenliği yaparken, atletizm olarak daha az kuvvetli olan kişilerinde oynayacağı bir spor dalı geliştirmek istemiştir. Basketboldan ilham alarak daha az temas içeren, her yaşa hitap edecek bir oyun tasarlamıştır.




Voleybolun ilk ismi “mintonette”. Oyunun badminton ve tenis gibi diğer raket sporlarından esinlendiğini gösteriyor. 1900 yılında “voleybol” olarak adlandırılan oyunun kuralları zamanla değişti ve ABD’de hızla popüler bir hal aldı. Ardından tüm dünyaya dağılarak yaygınlık gösterdi.

VOLEYBOLUN TÜRKİYE’YE GELİŞİ

Voleybol, Türkiye’ye Birinci dünya savaşından sonra geldi. 1919 yılında İstanbul YMCA (Genç Hristiyanlar Cemiyeti) müdürü olan Dr. Deaver, bir derneğin spor salonunda oyunu oynatmaya başlamıştır. Oyun, kısa sürede diğer beden eğitimi öğretmenlerinin dikkatini çekmeyi başarmıştır.


 


Selim Sırrı Tarcan, Türkiye’de voleybolun altyapısını okullarda kurmuş ve bunu başlatan ilk isim olmuştur. Tarcan, İstanbul’da Muallim Mektebi’nde (Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi) beden eğitimi öğretmenliği yaparken, voleybolu müfredata dahil etmiştir. Diğer beden eğitimi öğretmenlerine de bu oyunu göstererek eğitimini vermiştir.

Türkiye’de ilk voleybol turnuvası 1924 yılında düzenlenirken turnuvaya, İstanbul ve Ankara’dan liseler katıldı ve 1936 senesinde Türkiye Voleybol Federasyonu kuruldu. Türkiye’de hızla popülerlik kazanan voleybol, günümüzde de popülaritesini korumaktadır. Vakıfbank ve Fenerbahçe gibi kulüpler ulusal ve uluslararası turnuvalarda Türkiye’yi temsil etmektedir.

 


Türkiye Milli Takımı Avrupa ve dünya voleybolunda önemli başarılara imza atmaktadır. 1955 senesinde kazanılan, Erkek Milli takımının Avrupa şampiyonası buna en önemli örneklerden bir tanesi olurken, 1967 yılında ise Kadın Milli takımı Avrupa Üçüncüsü olmuştur.

Günümüzde, Türkiye’de her yaştan insan voleybolu oynamaktadır. Sadece parkede değil, sokak aralarında, okul bahçelerinde hatta plajlarda bile voleybol sevilerek oynanmaktadır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar