VER LEFTERE YAZSIN DEFTERE: FENERBAHÇE VE TÜRK FUTBOL EFSANESİ

   

1925 yılında İstanbul Büyükada’da doğan Lefter, baba tarafında Rum asıllıdır. Babası, balıkçı Hristo idi, annesi ise ev hanımı olan Argiro. Küçük yaşlardan beri futbolu çok seven Lefter, futbol oynamak için Taksim Spora yazılacaktı ama yaşı henüz lisans çıkartmak için küçüktü. Taksim Kulübü yöneticileri lisans çıkartabilmek için mahkeme kararı ile yaşını büyüttüler. İki yıl boyunca Taksim’de futbol oynayan Lefter, 1943’de Diyarbakır’a askere gitti, yaklaşık dört yıl boyunca askerlik yapan Lefter, 1947 de İstanbul’a döndü ve Fenerbahçe Kulübüne girdi.


1947-1964 yılları arasında Fenerbahçe’de forma giyen Lefter, bu süreçte 615 maça çıkıp, 423 gol kaydetti. O zaman ki adı, İstanbul Futbol Ligleri olan maratonda 4 kez Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşadı. Aynı zamanda Lefter, Türk Futbol tarihinde bonservis ödenerek yurt dışına çıkan ilk oyuncudur. Bununla beraber Türk Futbol tarihinde atılan ilk penaltı golü de Lefter Küçükandonyanis’den geldi.



1951-1953 yılları arasında İtalya’nın Fiorentina takımında forma giydikten sonra Fransa’nın Nice takımında da ter döktü. 2 yıl aranın ardından yuvasına, Fenerbahçe’sine geri döndü. Liderliği, oyun hırsı ve mücadelesi ona ‘ordinaryüs’ lakabını getirmiş, bu lakabı da ona takım arkadaşı, Manol Taylan takmıştır.

Futbol oynadığı dönem de 50 kez Milli formayı giyen Lefter, 46 kez A Milli takımda görev yaparken 1 defa B, 3 kez de 21 yaş altı Milli takımında forma giydi. 1964’de futbola vedan ettikten sonra Yunanistan’ın Egaleo, Güney Afrika’nın SuperSport United takımlarında antrenörlük yaptı. Türkiye’de ise, Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor’da teknik direktörlük yaptı.





Antrenörlük kariyerinin ardından bir süre spor yazarlığı yaptı. 3 Mayıs 2009’da Kadıköy Kuşdili parkına Fenerbahçe, heykelini dikerken 2018-2019 yılında Süper Lig’e onun adı verildi. Takvimler 13 Ocak 2012’yi gösterirken kalp yetmezliği sebebi ile Lefter hayata gözlerini yumdu. Vefatının üzerine Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda tören düzenledi. Törene binlerce kişi, takım yöneticileri ve üst düzey yetkililer katıldı ve ebediyete uğurlandı.

Türk futbolu ve Fenerbahçe’de öyle bir yer edindi ki, koca bir nesil “Ver Lefter’e yazsın deftere” sloganı ile büyüdü.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar