Son Holigan: Optik Başkan

Beşiktaş tribünlerinin unutulmaz lideri Optik Başkan, 1969 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmet Işıklar’dır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü mezunu olan Işıklar’ın, tutkulu vazgeçilmez Beşiktaş sevgisi annesinden gelmektedir. Anne tarafından tüm akrabaları koyu Beşiktaşlıdır. Dedesi gençken Beşiktaş’ın hiçbir maçını kaçırmazmış. Atadan gelen bu sevgiyi Optik Başkan çok başka bir yere taşımıştır. Öyle bir tutku ki bu öğretmenliği bile Beşiktaş’a olan hasretinden dolayı bir sene yapabilmiştir. 

Taraftar gruplarında bulunmaya başladığı sıralar kalın camlı gözlük takıyordu. Optik lakabı ise buradan gelmektedir. Beşiktaş’a besteler yapan Bekir abinin grubunda bulunan Serdar abinin ona ‘Optik’ diye seslenmesinden sonra adının önünde her zaman ‘optik’ kalmıştır.

 Beşiktaş tutkusu ve hayali iyi bir taraftar olmanın ötesinde, Bekir Abi gibi tribüncülerin lideri olmaktı. İlk maçına ise 6-7 yaşlarında babasının çırağı ile gitmiştir. Bu maç Beşiktaş ve Trabzonspor arasındaydı. Beşiktaş maçı kaybetmişti. Optik göz yaşlarını tutamamış ve ağlamıştır.

 Optik Abi olduğunda da aynı Bekir Abi gibi her zaman Beşiktaş için bir şeyler yapmaya çalışmıştır. Parası olmayanlara para, bilet alamayanlara bilet vermiştir. Aynı zamanda Çarşı Grubu’nun kurucularındandır. Çarşı’nın ‘A’sının anarşist işareti olmasında, Optik Mehmet’in büyük etkisi vardır. Optik Başkan’ın solcu olduğunu da herkes bilirdi. Diğer tribün liderlerinin aksine kendisine ‘reis’ denmesine izin vermezdi.

Kendini ve ömrünü Beşiktaş’a adayan Optik Mehmet’in özel bir hayatı neredeyse yoktur. Müzik dinlemeyi ve Sokak köpekleri ile ilgilenmeyi çok severdi. Gezmeyi ve sinemaya gitmeyi çok seven Optik Başkan, kahvehanelerden nefret ederdi. Bu yardımsever insanın en kötü özelliği uyuşturucu kullanmasıydı. Bu yüzden iki buçuk yıl hapse mahkûm olmuştur. Sevenleri cezaevinden çıkışını Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda meşaleler, marşlar ve adına yazılmış sloganlarla karşıladı.

Cezaevinden çıktıktan altı gün sonra kalp krizinden öldüğü Beşiktaş’ın internet sitelerinde açıklandı. Cenaze namazı boyunca sessiz olan arkadaşları, imam ‘Hakkınızı helal eder misiniz?’ diye sorduğunda taraftar gür sesiyle bağırdı: “Helal olsun.” Cenaze camiden çıktığında tezahüratlar başladı: “Son holigan oley…” Eski güzel günleri hatırlatan slogan atıldı: “Optik Başkan, bize yemek ısmarla. Parasını alırsın sonra…”

Yorum Gönder

0 Yorumlar