MIKE TYSON: BOKS DÜNYASININ VAHŞİ ÇOCUĞU

 30 Haziran 1966’da dünyaya gelen Mıke Tyson’un asıl ismi, Michael Gerard Tyson. Zor bir çocukluk geçiren Tyson, 13 yaşına kadar toplam 38 kez tutuklandı. Boks antrenörü olan Cus Amoto ile tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Amoto, Tyson’ın potansiyelini fark etti ve onu kanatları altına aldı.

1985’te 18 yaşında profesyonel anlamda boksa ilk adımını attı. Çıktığı ilk 19 maçda sırtı yere gelmedi. Aynı zamanda bu 19 maçı nakavt ile kazanan Tyson, rakiplerini adete ringde avladı. Agresif bir dövüşçü oldu Tyson, sarsıcı yumrukları her zaman izleyicisini büyülemeyi başarırdı. Boks dünyasında “Demir Yumruk” lakabı ile anılırdı. 1987’de WBC (Uluslararası Boks Federasyonu), WBA (Dünya Boks Konseyi), ve IBF (Dünya Boks Organizasyonu) unvanlarını kazanarak ağır sıklet şampiyonu olmayı başardı.

Tyson’ın şampiyonluğu skandallar ve talihsiz olaylar ile gölgelendi. 1992 yılında bir striptizciyi tecavüz etmek ile suçlandı. 6 yıl hapse mahkûm edilen Tyson, hapishanede Müslüman oldu ve adını Malik Abdul Aziz olarak değiştirdi.

Hapishaneden çıktıktan sonra ringlere geri dönen Tyson, 2002 yılında WBC ve IBF unvanlarını tekrar kazandı. 2005 yılında Kevin McBride’a yenilen Tyson, ringlere veda ederek emekliliğe ayrıldı.

Mıke Tyson, boks dünyasında ki en unutulmaz anlardan birisini 1997 yılında Evander Holyfield’e yaptı. Tyson, maçın üçüncü roundunda öfkesine hâkim olamayarak rakibinin kulağını ısırdı. Bu durum onun diskalifiye olmasına neden oldu.

Emekliliğinden sonra bir aktör ve komedyen olarak kariyerine devam eden Tyson, kendi adını taşıyan içerisinde esrar bulunan bir kahve markası kurdu. Tyson, günümüzde motivasyon konuşmaları veriyor ve hala spor yapıyor.

Mıke Tyson’ın hayatı, bok dünyası, başarı, zafer, yenilgi ve skandallar ile dolu bir hikâye. Boks dünyasının vahşi çocuğunun hayatı iniş çıkışlar ile dolu. Ringde sarsılmaz yumrukları ve vahşi gücü ile hafızalarda yer edindi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar